Lähes 50 kuntalaista kokoontui kuulemaan Jäppilä-talon kuntokartoituksen tuloksia Jäppilän Kumppanuuspöytään. Kaupungin vs. tekninen johtaja Pekka Häkkinen ja talotekninen asiantuntija Heikki Reponen vastasivat kyläläisten kysymyksiin.
Jäppilä-talo on rakennettu 1950-luvulla ja sitä on peruskorjattu vuonna 1995. Talosta ulkopuolisella insinööritoimistolla teetetty kuntokartoitus on tehty laajasti ja tarkasti. Siinä on mukana muun muassa sisäilmatutkimus ja haitta-ainekartoitus, joka tarvitaan, jos rakennuksia peruskorjataan ja puretaan.
− Kiinteistön yleiskunto on tyydyttävä. Akuutteja ja välttämättömiä korjaustarpeita ei käytännössä juuri ole, vaikka tämän ikäisessä kiinteistössä peruskorjauksen tarve tulee väistämättä vastaan jollain aikavälillä, Häkkinen kertoo.
Kattava kuntokartoitus tiivistää korjaustarpeet
Kuntoraportissa on kuvattu yksityiskohtaisesti Jäppilä-talon tulevat peruskorjaustarpeet. Kevyemmän remontin hintalappu on 950 000 euroa. Tämä sisältää vaurioituneiden rakenteiden korjaamisen ja osittaisen LVIS (lämpö, vesi, ilmanvaihto ja sähkö) -korjauksen. Laajemman peruskorjauksen on arvioitu maksavan 1,6 miljoonaa euroa. Talon purkaminen maksaisi noin 90 000 euroa.
− Välttämättömistä ja pikaisesti tarvittavista korjauksista tulee kuluja ehkä yksittäisiä tonneja, Häkkinen arvioi.
Kuntokartoituksessa on havaittu yksittäisiä mikrobiesiintymiä. Teknisen toimen edustajat eivät kuitenkaan pidä niitä hälyttäviä.
− Tämä on kiinteistö, jossa kukaan ei asu tai työskentele koko päivää. Ei ole niin vakavaa, jos jossain yksittäisessä kohdassa havaitaan lieviä mikrobiesiintymiä. Pienellä parsimisella päästään pitkälle tämän talon kanssa. Toki teknisen toimen työntekijänä mielellään tekisi ennakoiden korjauksia, Reponen pohtii.
Jäppilä-talon käyttökulut ovat matalat
Jäppilä-talo on käyttökustannuksiltaan todennäköisesti yksi Pieksämäen kaupungin edullisimmista. Talon toteutuneet käyttökulut olivat vuonna 2022 noin 21 000 euroa. Vuokratuottoja tuli reilusti enemmän eli saldo jäi vielä poistojenkin jälkeen noin 3000 euroa plussan puolelle.
Jäppilä-talossa toimii tällä hetkellä esimerkiksi Pieksämäen seurakunnan erilaisia pienpiirejä ja isompiakin tapahtumia. Seurakunnalla on tarvetta kokoontumistiloille edelleen. Vuoden 2024 aikana seurakunta selvittää ja suunnittelee mahdollista kirkkoon remontoitavaa monitoimitilaa. Rakentamiseen ja remontointiin ei kuitenkaan ole vielä varattu rahaa talousarvioon.
Jäppilä-talon aktiivinen toimija on myös ViaDia, joka järjestää kuntouttavaa työtoimintaa ja ruokajakelua. Lisäksi rakennus on lukuisille yhdistyksille tärkeä kokoontumistila ja kohtaamispaikka olipa kyse kokousten pidosta, neulekahvilasta tai erilaisista kerhoista. Useissa puheenvuoroissa korostettiin, että vaihtoehtoista, korvaavaa tilaa ei kylältä löydy.
Jäppilä-talon tulevaisuus ratkeaa ensi vuonna
Tekninen lautakunta suositteli kokouksessaan aiemmin marraskuussa, että Jäppilä-talo sijoitetaan kaupungin kiinteistöohjemassa luokkaan C eli realisoitavat kiinteistöt. Tämä voi tarkoittaa käytännössä rakennuksen vuokraamista, myymistä tai purkamista.
− Teknisessä lautakunnassa yleinen kanta oli varsin myötämielinen Jäppilä-talolle eli näimme tämän vuokrattavana rakennuksena. Olisi hyvä, jos rakennukset voisi luokitella C-luokan sisällä tarkemmin kolmeen luokkaan eli Jäppilä-talon kohdalla näkyisi, ettei sen purkamista ole suunniteltu, teknisen lautakunnan jäsen Leena Suhonen sanoo.
Kiinteistöohjelma tulee valtuuston päätettäväksi näillä näkymin vuoden 2024 alkupuolella. Tarkkaa tietoa päätöksenteon aikataulusta ei vielä ole.
− On mahdollista, että rakennus voidaan säilyttää ja ajaa loppuun eli sille ei tehdä enää isoja remontteja. Päättäjät kuitenkin lopulta tekevät nämä linjaukset, Häkkinen tiivistää.
Jäppilän Kylät ry seuraa tiiviisti Jäppilä-talon tilannetta ja pyrkii välittämään tietoa Jäppilän somekanavissa taloon liittyvistä tulevista käänteistä.
Teksti: Hanna Moilanen
Kuva: Tero Vepsäläinen