Helena Suhonen laittoi lapsuuskotinsa myyntiin usean vuoden harkinnan jälkeen. Nyt talossa asuu perhe, joka on remontoinut sitä entistä paremmaksi ja asettunut asumaan Jäppilään pysyvästi.
Helena Suhonen (o.s. Nykänen) lunasti oman lapsuuskotinsa 2000-luvun alkupuolella. Hänen vanhempansa asuivat tilalla sen jälkeen vielä niin kauan kuin jaksoivat ja pystyivät pitämään huolta paikasta. Jäppilän kirkonkylälle he muuttivat vuonna 2007.
− Siskoni asuu toisella puolella Suomea, ja hänen elämänsä on sillä suunnalla. Isälle oli aikanaan mieluinen ratkaisu, että minä ja silloinen mieheni päätimme ostaa tilan, Helena muistelee.
Helena on itse asunut jo vuodesta 1981 Varkaudessa, jossa hän on tehnyt elämäntyönsä erityisopettajana. Vaikka omaan lapsuuskotiin liittyi vahvoja tunnesiteitä, hän ei silti nähnyt itseään asumassa siellä vakituisesti.
− Asuin jokusen kesän itse talossa, ja joitain vuosia siellä oli vuokralaisiakin. Vanhassa talossa on kuitenkin monenlaista huolta, kun kaivokin oli ehtymään päin. Talosta huolehtiminen ja sen ylläpito alkoi tuntua raskaalta, Helena muistelee.
Ihmisiä kiinnosti rauhallinen ympäristö
Päätös kotitilan myynnistä kypsyi vähitellen. Lopulta vuonna 2018 Helena oli valmis ottamaan ratkaisevan askelen.
− Otin yhteyttä kiinteistönvälittäjään ja kerroin mahdollisimman rehellisesti tilan ja rakennusten kunnosta. Tein selväksi, että talo on vanha ja en ole asunut siinä vakituisesti moneen kymmeneen vuoteen eli en välttämättä ole tietoinen kaikista epäkohdista, Helena sanoo.
Tila pilkottiin niin, että metsät ja pellot jäivät edelleen Helenan ja hänen entisen puolisonsa yhteisomistukseen. Kaupan mukana lähti pihapiiri ja kylkeen lohkaistiin muutama hehtaari metsää polttopuita varten.
− Vanhempani ovat aikanaan raivanneet pellot, joten emme ole halunneet niistä luopua. Poikani viljelee niitä tällä hetkellä, Helena kertoo.
Kun myynti-ilmoitus julkistettiin, katsojia alkoi tulla välittäjän kanssa paikalle tutustumaan kohteeseen tarkemmin.
− Olin yllättynyt, että kiinnostusta oli niinkin paljon. Ihmiset puhuivat, että etsivät rauhallista ympäristöä. Hevostilallisille oli este, kun pellot eivät kuuluneet kauppaan, mutta monella oli koiria, joille he kaipasivat tilaa pihapiiriin, Helena muistelee.
Päätös talon ostosta tehtiin saman tien
Jäppilästä kotoisin oleva Jorma Ylönen ehti asua Pietarissa 12 vuotta ennen eläkkeelle jäämistään venäläisen puolisonsa Veran kanssa. Pariskunta vietti kesää usein Suomessa Veran lasten kanssa ja vuokrasi mökin itselleen esimerkiksi Pieksämäeltä tai Kangasniemeltä.
− Kun eläkkeelle jäänti alkoi lähestyä, sanoin, että piirretään harpilla rinkula 50 kilometrin säteelle Jäppilästä ja etsitään kotia siltä alueelta, Jorma kertoo.
Kun Helenan myyntiin laittama paikka tuli myyntiin Etuovi.com-sivustolle, Jorma innostui siitä heti. Pariskunta hyppäsi autoon ja lähti katsomaan taloa ja sen pihapiiriä päiväseltään.
− Teimme päätöksen saman tien. Helenalla oli suhteellisen edullinen pyyntihinta ja emme lähteneet siitä tinkimään, Jorma sanoo.
Virallisesti kaupat tehtiin kesäkuussa 2018. Vuotta myöhemmin Ylöset muuttivat pysyvästi Jäppilään.
Rauha ja luonnonläheisyys tuntuvat hyvältä
Ylöset ovat asuneet nyt jo viisi vuotta Sakonkylällä. Jäppilään asettuminen on tuntunut mieleiseltä ratkaisulta.
− Olemme molemmat muuttaneet monta kertaa elämämme aikana. Minun on ollut helppo verestää vanhoja tuttavuuksia ja tutustua uusiin ihmisiin täällä. Veran perheeseen pidetään yhteyttä Whatsappilla päivittäin, Jorma kertoo.
Veralle löytyi töitä Pieksämäen kantakaupungista. Myös Veran tyttärelle Nadjalle järjestyivät päivätoiminnan palvelut Pieksämäeltä.
− Jäppilä on turvallinen paikka, ja ihmiset ovat täällä ystävällisiä. Tykkään käydä metsässä kaikkina vuodenaikoina. Se antaa minulle voimaa, Vera sanoo.
Muuton jälkeen Ylöset ovat remontoineet kotiaan vähän kerrassaan. Ensin vedettiin vesiliittymä ja tehtiin viemäriremontti. Kuluneen kesän aikana on tehty sisällä pintaremonttia. Pihaan on valmistumassa uusi kesäkeittiö.
− Parasta täällä on luonnonläheisyys, oma rauha ja mukavat ihmiset. En osaa keksiä mitään negatiivista. On tärkeää, että kylältä löytyvät perustason palvelut kuten apteekki ja kauppa, Jorma tiivistää.
”Vanhempieni työ ei ole mennyt hukkaan”
Oman suvun paikkoihin liittyy usein vahvoja tunnesiteitä, eikä niistä luopuminen ole aina helppoa. Myös Helena myöntää, että päätös lapsuuskodin myymisestä oli helpompaa tehdä siinä kohtaa, kun omat vanhemmat olivat kuolleet.
Myyntipäätöksen kypsyminen kesti pari vuotta. Niiden aikana Helena raivasi pois turhaa tavaraa, siisti pihapiiriä ja tavallaan laittoi paikkoja myyntikuntoon.
− Mielessäni toivoin, että tähän löytyisi vakituinen asuja, koska niin talo pysyy paremmin kunnossa. Voin ajatella, että vanhempieni työ ei ole mennyt hukkaan, kun tilalla on elämää, sitä kunnostetaan ja rakennuksista pidetään huolta, Helena sanoo.
Helena uskoo, että maallemuutosta kiinnostuneita löytyy, kun etätyömahdollisuudetkin ovat lisääntyneet. Jäppilä on myös keskeisellä paikalla Pieksämäen keskustan, Varkauden, Leppävirran ja Suonenjoen keskellä.
− Tunteet joutuu kaupankäynnissä jättämään vähän taustalle. Hinnan pitää olla kohdillaan vanhassa talossa eli tässä suhteessa pitää olla realisti. Oma kokemukseni on, että vanhankin talon myyntiä kannattaa yrittää. Ostaja voi löytyä yllättävältäkin taholta, Helena tiivistää.
Kuulostaako artikkelin lähtötilanne tutulta? Kaipaatko tukea pohdintaan, mitä pitäisi tehdä vähällä käytöllä olevalle omalle tai suvun talolle? Mahdollisuuksia on monia, ja aina ei ole niin helppoa valita niiden väliltä.
Usein asiat selkiytyvät, kun niitä pohtii yhdessä jonkun sopivasti ulkopuolisen kanssa. Matti Kauhanen ryhtyy mielellään pohdintakaveriksi. Voit soittaa puh. 0400 719 051 tai laittaa sähköpostia matti.kauhanen@hyvatuuli.fi.
Teksti ja kuvat: Hanna Moilanen