Syksyllä Jäppilän alakoulun kuutosluokkalaiset suuntaavat yläkouluun Pieksämäen kantakaupunkiin. Iida Hynninen odottaa jo uutta koulua, vaikka samalla mieli on myös vähän haikea.
Yksi kouluvuosi on kohta jälleen takana. Toukokuun viimeiset viikot ovat täynnä suuria tunteita: iloa tulevasta lomasta ja mahdollisesta valmistumisesta, helpotusta ja haikeuttakin.
Kesä tuo mukanaan myös muutosta. Jäppilän punakeltaisen alakoulun kuutosluokkalaisia odottaa elokuussa uusi koulu Pieksämäen kantakaupungissa. Jututimme kahta kuutosluokkalaista ja kysyimme, mitä ajatuksia yläkouluun lähteminen herättää.
Iida Hynnisellä ja Anja Teittisellä on molemmilla innostunut olo uuteen kouluun siirtymisestä. Toukokuussa olleesta tutustumispäivästä jäi kummallekin hyvä fiilis.
− Koulu on tosi hieno ja opettajat vaikuttivat kivoilta. Vanhemmat opiskelijat vähän kuittailivat, mutta se kai kuuluu asiaan, Iida sanoo.
− Erityisesti mieleen jäi pelihuone, josta löytyy esimerkiksi Wii, tietokone, biljardi ja golfpeli. Siellä voi pelailla välitunnilla, Anja kertoo.
Uusia oppiaineita, opettajia ja kavereita
Uuteen kouluun lähtö tarkoittaa myös pidempiä koulupäiviä ja pidempää koulumatkaa. Anja hyppää jatkossa koulubussiin ennen puolta kahdeksaa Pieksämäelle menevän tien varresta bussipysäkiltä. Iida puolestaan nousee Syvänsin suunnan koulubussiin aamuisin jo klo 7.10.
Iida ja Anja menevät molemmat 7H-luokalle, jonne on tulossa parikymmentä oppilasta. Nykyisellään kuudesluokkalaisia on Jäppilän koulussa noin 10.
− Yläkoulussa odotan uusien kavereiden löytymistä ja uusia opettajia. Odotan myös sitä, että voin kävellä koulusta kaupungissa asuvan mummoni luo koulupäivän jälkeen ja ehkä jäädä joskus sinne yöksikin. Mummo tekee tosi hyvää aamupalaa, Anja kertoo.
− Minä odotan uusia aineita, kuten kotitaloutta ja metallikässää, ja sitä, että saa tutustua uusiin oppilaisiin. Ja kasilla saa itse valita aineita, joita haluaa opiskella. Se tuntuu myös kivalta. Vähän jännittääkin. Täällä Jäppilässä tunnen kaikki oppilaat, kun taas yläkoulussa on paljon uusia ihmisiä, Iida sanoo.
Jäppilän koulusta jää hyviä muistoja
Myös Jäppilän koulusta jää paljon hyviä muistoja. Pihalla on pelattu kymmentä tikkua laudalla, keinuttu, leikitty Tervapataa ja ihan vain juteltu. Talvella on laskettu mäkeä.
− Vaikka on kivaa mennä uuteen kouluun, samalla tuntuu haikealta lähteä Jäppilän koulusta. Täällä on kuitenkin oltu jo 7 vuotta eskarista kuutosluokalle asti, Iida pohtii.
Koulussa Iida pitää erityisesti englannista ja kuvaamataidosta. Englannin opiskelu tuntuu tärkeältä, koska niin monet puhuvat ja ymmärtävät sitä. Kommunikointi on mahdollista monenlaisten ihmisten kanssa.
Anjan mielestä Jäppilän koulussa mukavaa on ollut kaverit ja toisaalta se, että saa olla koko ajan samassa luokassa eikä tarvitse kiertää eri luokkahuoneiden väliä. Myös lähellä oleva Ahvenlampi uimarantoineen jää mieleen mukavana muistona.
− Uimaranta on ihan koulun vieressä. Olemme käyneet koulusta lämpiminä päivänä siellä uimassa.
Oppiaineista Anjalle mieluisia ovat kuvaamataito ja matematiikka. Lempikouluruoka on kasvissosekeitto.
Pienessä koulussa tunnetaan kaikki
Omaa koulutietä pohtiessa Iidalle ja Anjalle nousee mieleen myös kehittämisideoita. Anja panostaisi enemmän esimerkiksi kouluruokailun siisteyteen. Iida toivoo lisää tehtäväkirjoja.
− Olisi kiva, jos talvella ei pakotettaisi kovalla pakkasella menemään ulos. Ja opiskelun kannalta olisi hyvä, jos olisi enemmän tehtäväkirjoja eikä kaikkea kirjoitettaisi vihkoon. Joissain muissa kouluissa näin on, Iida sanoo.
Pienen koulun vahvuutena Iida näkee sen, että siellä tuntee kaikki ihmiset. Hänen mielestään myös koulukiusaamiseen puututaan vahvasti. Toisaalta heikkoutena on se, että liikuntatunnit eivät ole niin monipuolisia kuin isommissa kouluissa.
Millaisia terveisiä haluatte lähettää Jäppilän alakoulussa syksyllä jatkaville?
− Pitäkää hauskaa ja panostakaa kouluun! Erityisterveiset haluan lähettää Siirille. Tulee ikävä, Anja sanoo.
− Nauttikaa alakoulussa olosta! Kun siirtyy yläkouluun, tulee enemmän vastuuta kaikesta, Iida lisää.
Teksti: Hanna Moilanen
Kuvat: Iiris Teittinen ja Hanna Moilanen